Smaki jesieni w kuchni.- przepis na zupę z soczewicy i suszonych pomidorów zupa z soczewicy z suszonymi popmidorami;
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 07 października 2024 16:58

Smaki jesieni w kuchni.

Wypróbuj Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami

Jesienią, gdy za oknem robi się chłodniej, warto sięgnąć po produkty, które pozwolą przygotować pyszne, rozgrzewające dania. Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami to wyjątkowa przekąska, której smak i aromat doskonale uzupełnią ulubione sezonowe potrawy.

Kiedy nadchodzą pierwsze październikowe dni, chętnie wracamy do kuchni, by przyrządzać rozgrzewające potrawy. Wśród jesiennych specjałów szczególną popularnością cieszą się zupy. Pełne sezonowych warzyw, intensywne w smaku i sycące, stanowią idealny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie na kolację. Aby je wzbogacić, nadać dodatkowej tekstury, warto sięgnąć po chrupiące pestki dyni, prażone ziarna czy aromatyczne zioła, które doskonale dopełniają ich jesiennego charakteru.

Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE! to produkt, który idealnie wpisuje się w sezonowe gotowanie. Soczyste i aromatyczne suszone pomidory dodają potrawie wyrazistego smaku, a pestki dyni chrupkości i jesiennego charakteru. Olej wzbogacony mieszanką aromatycznych ziół można wykorzystać do podsmażenia warzyw przed ich ugotowaniem, by każda łyżka zupy nabrała niepowtarzalnego aromatu.

Wykorzystaj w kuchni Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!. i przygotuj pełną jesiennych aromatów Gęstą zupę z soczewicy >> https://wole-ole.pl/recipes/gesta-zupa-z-soczewicy-i-suszonych-pomidorow/

Gęsta zupa z soczewicy i suszonych pomidorów - przepis

Składniki:
• 1 litr bulionu
• 1 cebula
• 100 g Suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
• 200 g soczewicy
• 3 ząbki czosnku
• 1 duża łyżka masła
• 1 puszka krojonych pomidorów
• sól, pieprz
• przyprawy: ½ łyżeczki papryki słodkiej, papryki wędzonej, oregano
• śmietanka 30% lub 36 %
• świeża pietruszka do posypania

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, krojone suszone pomidory i przyprawy. Przesmażamy.
Dodajemy opłukaną dwukrotnie soczewicę. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 min., co jakiś czas mieszając, aż soczewica zmięknie. Dolewamy bulion i gotujemy kolejne 15 min. Dalej mieszamy, aby ziarenka nie przywarły do dna. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pietruszką. Podajemy na ciepło.

Więcej pysznych propozycji na dania z warzywnymi przekąskami OLE! znajdziesz w PRZEPIŚNIKU OLE! na: www.wole-ole.pl
__________________________
Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
Pojemność: 305 ml
Cena: ok. 16 zł

/źródło - /