8 października Dzień Pieroga. Te pierogi Polacy lubią najbardziej |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 08 października 2024 09:08 |
8 października Dzień Pieroga. Te pierogi Polacy lubią najbardziejJak wynika z Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24, choć Polacy uwielbiają rodzimą kuchnię, coraz chętniej sięgają po przysmaki z różnych zakątków świata. Idealnym przykładem są pierogi. To z pozoru jeden z najprostszych przepisów, lecz każda kultura ma na niego swój własny pomysł – i zamyka w cieście i farszu swoje ulubione smaki. Dzień Pieroga obchodzony 8 października to doskonały moment, by wyjść poza klasykę i urozmaicić nasze menu o nowe potrawy.
● W serwisie Pyszne.pl zamówienie na pierogi składane jest częściej niż co minutę. Potrawa co roku znajduje się w top 10 najchętniej zamawianych dań. Pierogowy rekordPierogi najczęściej zamawiamy w porze obiadowej (między 12 a 14). Zazwyczaj mamy na nie ochotę tuż po weekendzie – najchętniej wybieramy to danie w poniedziałki i wtorki. Pewien mieszkaniec Warszawy najwidoczniej uważa jednak, że każdy dzień jest dobry, aby zjeść pierogi. W ciągu roku zamówił je aż 354 razy! Pierogowa mapa PolskiA gdzie znajdziemy najwięcej miłośników pierogów? Na Mazowszu! I choć mieszkańcy tego regionu najbardziej lubią ich polską odsłonę, to już co dziesiąte złożone tam pierogowe zamówienie zawiera pierożki orientalne (12%), a mniej więcej tyle samo – samosę (9%). Wielu „pierogarzy” mieszka również na Dolnym Śląsku i w Małopolsce. Ślązacy również cenią sobie dalekowschodnie smaki (ok. 11% zamówień), ale równie chętnie wybierają bliższe nam chinkali z pysznym bulionem (10%). Największymi tradycjonalistami są mieszkańcy Małopolski – aż 83% zamówień na pierogi dotyczy dań według polskiej receptury. Na słodko czy na słono?Jakie są ulubione pierogi Polaków? W rankingu popularności w serwisie Pyszne.pl zdecydowanie wygrywają ruskie. Tuż za nimi na podium plasują się pierogi z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Sporym wzięciem cieszy się również wariant ze szpinakiem, który zajmuje zaszczytne, czwarte miejsce. Dopiero na piątym miejscu znalazły się pierogi na słodko, a konkretnie z jagodami i serem. Latem danie w wersji deserowej jemy jednak dwa razy częściej niż zimą. Cieszymy się wtedy również sezonem na truskawki. Pierogowa Fuzja KulturPierogi to potrawa, którą zna każdy – delikatne ciasto z farszem stwarza nieograniczone możliwości, ale także zachęca do eksperymentów. Na przykład ze smakami inspirowanymi odległymi zakątkami świata. Wykorzystujemy je do modyfikacji lokalnych, tradycyjnych przepisów i tak powstają na przykład pierogi z kimchi z dodatkiem tofu lub mięsa. Tydzień Pieroga z Pyszne.plMiędzynarodowy Dzień Pieroga przypada na 8 października, ale Pyszne.pl rozpoczyna obchody cztery dni wcześniej. Aż do 13 października będzie można zamówić danie w interpretacji z różnych stron świata o 20% taniej. To okazja, żeby odkrywać nowe oblicza pieroga i dać zaskoczyć się tej znajomej potrawie. Pierogi świata - czym się charakteryzują?● gyoza – japońskie pierożki z cienkiego ciasta, wypełnione aromatycznym farszem, najczęściej podsmażane na chrupko /źródło - / |