Wyświetl # |
|
Dieta onkologiczna: fakty i mity
Dieta onkologiczna: fakty i mity
Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia problem ten może dotykać nawet ponad 80% chorych . To niepokojące statystyki, ponieważ nieprawidłowy stan odżywienia ma bezpośredni wpływ na przebieg leczenia, tolerancję terapii i tempo rekonwalescencji. Tymczasem wokół żywienia w chorobie nowotworowej wciąż krąży wiele mitów – od demonizowania cukru, przez eliminowanie białka, po wiarę w cudowne diety alternatywne. W obliczu tych wyzwań kluczową rolę odgrywa nie tylko sam pacjent, ale również jego opiekun, który każdego dnia dba o dietę bliskiej osoby.
|
S.Z. |
Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?
Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?
Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED
|
S.Z. |
Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca
Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca
Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej edycji badania Międzynarodowego Obserwatorium Mikrobioty, przeprowadzonego przez Instytut Mikrobioty Biocodex i Ipsos, rzucają światło na to, jak obecnie postrzegamy mikrobiotę – oraz jak niewiele nadal o niej wiemy.
|
S.Z. |
Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem?
Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”
Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale jako o naszym... drugim mózgu. I to nie w przenośni. Ten niepozorny narząd kryje w sobie własny układ nerwowy, produkuje hormony szczęścia i jest centrum budowania odporności. Wraz z Moniką Stromkie-Złomaniec, dietetyczką kliniczną przybliżamy oś jelito–mózg i sprawdzamy, dlaczego dbanie o jelita to inwestycja nie tylko w zdrowie, ale i w dobre samopoczucie.
|
S.Z. |
Tato, twój sposób odżywiania ma znaczenie – jak możesz zadbać o zdrowie swojego dziecka
Tato, twój sposób odżywiania ma znaczenie – jak możesz zadbać o zdrowie swojego dziecka
Zbliżający się Dzień Ojca to idealna okazja, by przypomnieć, jak wielką rolę odgrywają ojcowie w życiu swoich dzieci – także w kształtowaniu codziennych nawyków, w tym żywieniowych. Choć dieta maluchów wciąż bywa postrzegana jako domena mam, coraz częściej podkreśla się znaczenie zaangażowania taty.
|
S.Z. |
Sery żółte – idealny wybór dla osób na diecie bezglutenowej
Sery żółte – idealny wybór dla osób na diecie bezglutenowej
Diety eliminacyjne nadal wzbudzają sporo kontrowersji zarówno wśród dietetyków i lekarzy, jak i ich pacjentów. Nietolerancja na konkretny składnik, np. gluten, oznacza konieczność całkowitego wyeliminowania go z diety. I choć w teorii wydaje się to proste, praktyka wygląda zgoła inaczej. Wysokoprzetworzona żywność zawiera bowiem całą masę mniej lub bardziej ukrytych składników, a poruszanie się w gąszczu etykiet wcale nie jest proste. Ponadto eliminacja jednego składnika oznacza konieczność znalezienia równie wartościowej alternatywy, co również wymaga sporego wysiłku. Jak ją znaleźć?
|
S.Z. |
Ser w diecie seniora – w trosce o zdrowie, energię i dobre samopoczucie
Ser w diecie seniora – w trosce o zdrowie, energię i dobre samopoczucie
Żyjemy coraz dłużej. Rozwój medycyny oraz większa świadomość tego, jak żywność wpływa na nasze życie, pozwalają nam nie tylko efektywniej walczyć z chorobami, ale przede wszystkim skutecznie im zapobiegać. Odpowiednio skomponowana dieta jest szczególnie ważna właśnie w jesieni naszego życia, ponieważ pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i życiową energią. W czym tkwi sekret diety długowieczności i jakie produkty spożywcze najlepiej służą seniorom? Sprawdzamy.
|
S.Z. |
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze...
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność
Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych
|
S.Z. |
Euroliść – prawdziwe eko czy chwyt marketingowy? Ekspertki rozwiewają wątpliwości
Euroliść – prawdziwe eko czy chwyt marketingowy? Ekspertki rozwiewają wątpliwości
Czy Euroliść to gwarancja jakości i bezpieczeństwa, czy tylko kolejny znaczek na opakowaniu? O tym, co kryje się za symbolem żywności ekologicznej, czy warto mu ufać i jak nie dać się złapać na „zielone slogany”, rozmawiamy z ekspertkami od certyfikacji i żywienia – dr inż. Urszulą Sołtysiak i mgr inż. Natalią Szarek.
|
S.Z. |
Wsparcie dla mam karmiących piersią: jaką pomoc mogą otrzymać od rodziny, przyjaciół i specjalistów?
Wsparcie dla mam karmiących piersią: jaką pomoc mogą otrzymać od rodziny, przyjaciół i specjalistów?
Z okazji Dnia Matki i Polskiego Tygodnia Karmienia Piersią, eksperci przypominają: szczególnie kobieta po porodzie potrzebuje nie tylko wiedzy i dostępu do opieki medycznej, ale przede wszystkim – wsparcia. Zarówno tego emocjonalnego, jak i praktycznego. Rodzina, przyjaciele i profesjonaliści mogą odegrać kluczową rolę w tym, czy i jak długo mama będzie kontynuować karmienie piersią.
|
S.Z. |
Dieta dobra dla wzroku
Dieta dobra dla wzroku
Choć większość z nas stara się dbać o oczy, nosząc okulary czy unikając wpatrywania się w ekrany, często zapominamy o czymś znacznie prostszym – odpowiedniej diecie. Tymczasem to, co codziennie trafia na nasz talerz, może uchronić wzrok przed wieloma chorobami, w tym zwyrodnieniem plamki żółtej czy zespołem suchego oka. Co jeść, aby widzieć lepiej – wyjaśnia lek. Tomasz Tomczyk, okulista z kliniki Oko-Test.
|
S.Z. |
Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką
Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką
Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze, medyczne korzenie – sięgające lat 20. XX wieku, kiedy opracowano ją jako terapię dla pacjentów z padaczką lekooporną. Jak pokazują statystyki u połowy pacjentów na diecie ketogennej napady padaczkowe zmniejszają się o 50%, a u 15% nawet znikają całkowicie (1). Z okazji Międzynarodowego Dnia Epilepsji, który przypada na 26 marca, warto zastanowić się jak to możliwe, że zmiana źródła energii w diecie z glukozy na ciała ketonowe może wpływać na funkcjonowanie organizmu.
|
S.Z. |
Grillowanie na zdrowo Psychodietetyczka radzi, jak cieszyć się sezonem grillowym bez szkody dla diety
Grillowanie na zdrowo
Psychodietetyczka radzi, jak cieszyć się sezonem grillowym bez szkody dla diety
|
S.Z. |
Dlaczego warto mieć sok jabłkowy w każdej kuchni? Poznaj jego mało znane zastosowania kulinarne!
Dlaczego warto mieć sok jabłkowy w każdej kuchni? Poznaj jego mało znane zastosowania kulinarne!
Sok jabłkowy kojarzy się przede wszystkim ze smakiem Polski, sielskiego dzieciństwa i domowych obiadów. Ale mało kto wie, że nasz flagowy polski sok to także doskonała baza do rozmaitych potraw. Z powodzeniem można go wykorzystywać zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich – od glazur po galaretki. Dlaczego w każdej spiżarni powinien na stałe mieszkać karton lub butelka soku jabłkowego?
|
S.Z. |
Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt
Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt
Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być nie tylko smaczny, ale i pełnowartościowy? Zdaniem Damiana Dziewiałtowskiego, dietetyka Grupy LUX MED, odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak.
|
S.Z. |
Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?
Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?
Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz wrócić do formy i znowu poczuć się lekko. Na szczęście istnieją naturalne i proste sposoby regeneracji, które zawsze zdają egzamin. O tym, które warto teraz wdrożyć, opowiada Magdalena Czerska, jelitolog i terapeutka żywieniowa.
|
S.Z. |
Chemia w jogurcie
Chemia w jogurcie
W czterech z dziewięciu jogurtów w teście wykryto szkodliwą substancję.
|
S.Z. |
...jak owoce i soki wspierają regenerację po wysiłku fizycznym
Nowe badania naukowe prezentują, jak owoce i soki wspierają regenerację po wysiłku fizycznym
Nie od dziś wiadomo, że wzmożony wysiłek fizyczny wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na niektóre składniki odżywcze. Czy wiesz, że jako pasjonat sportu lub osoba zawodowo się nim zajmująca, możesz przyjrzeć się również sokom owocowym w ramach wsparcia regeneracji organizmu? Mogą one bowiem skutecznie nawodnić oraz uzupełnić jadłospis w antyoksydanty. Sugerują to najnowsze badania naukowe, które pod lupę wzięły wpływ polifenoli obecnych w sokach owocowych na procesy regeneracyjne.
|
S.Z. |
Polscy producenci żywności naturalnej i niskoprzetworzonej przypominają...
Polscy producenci żywności naturalnej i niskoprzetworzonej przypominają: Nutri-Score nie powinien być stosowany na polskim rynku
Polscy producenci żywności, w tym owoców i warzyw, branży mleczarskiej, mięsnej i przetwórczej apelują do rządzących o podjęcie realnych działań wobec systemu oznaczania produktów Nutri-Score. Praktyka stosowania systemu w kilku krajach UE oraz jego nieformalne funkcjonowanie na polskim rynku pokazują, że system stanowi realne zagrożenie dla producentów żywności naturalnej i niskoprzetworzonej, fundamentu polskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. W obliczu trudnej sytuacji geopolitycznej, która stawia przed polskimi producentami coraz większe wyzwania, konieczna jest zdecydowana reakcja władz, która zapewni im ochronę przynajmniej na rodzimym rynku.
|
S.Z. |
Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe
Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe
ARFID - jak je rozpoznać i pomóc dziecku? Wybiórczość pokarmowa u dzieci to zjawisko, które wielu rodziców uważa za naturalny etap rozwoju. Jednak w niektórych przypadkach może to być oznaka poważniejszego problemu – zaburzenia ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), które wymaga specjalistycznej interwencji. Czym jest ARFID, jak je rozpoznać i jak pomóc dziecku? Na te pytania odpowiada Patrycja Kłósek, doktor nauk o zdrowiu oraz psychodietetyk z Paleta Diet.
|
S.Z. |
|