Zdrowie w skórce |
Wpisany przez Babcia Agata |
poniedziałek, 05 listopada 2012 17:01 |
Zdrowie w skórce? To prawda. Jedno średniej wielkości nie obrane jabłko dostarcza 3,5 g pektyny, czyli rozpuszczalnej formy błonnika pokarmowego, co stanowi 10% dziennego zapotrzebowania na ten składnik – obrane ma o jeden gram mniej pektyny. Jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma pektyna? ●Obniża poziom cholesterolu, chroni zatem nasze serce. Naukowcy wykazali, że spożycie dwóch jabłek dziennie może obniżyć poziom cholesterolu o 16%. ●Reguluje poziom cukru w krwi, zapobiegając gwałtownym wzrostom i spadkom jego poziomu – powinni je jadać także cukrzycy. ●Są niskokaloryczne (ok.80 kcal) co każdy powinien wziąć po uwagę. ●Zwiększają odporność na infekcje. ●Zapobiegają zaparciom. Jedzmy więc jabłka ze skórką, ale dokładnie umyte. Zwłaszcza wyszorować trzeba te o pięknie błyszczącej skórce. Błyszczą, gdyż zostały spryskane środkami owadobójczymi, a po zerwaniu pokryte woskiem dla zabezpieczenia ich przed utratą wilgoci. W ogóle trzeba założyć, że każde jabłko jest z wierzchu zanieczyszczone, zatem trzeba je koniecznie umyć, a dla małych dzieci jednak obierać. Co ma zrobić osoba, która nie lubi jadać jabłek ze skórką? Jadać obrane, gdyż lepiej jeść jabłka bez skórki, niż nie jadać ich wcale. W naszym klimacie są to owoce idealne. Najlepiej kupować polskie jabłka, gdyż są one mniej spryskane „chemią” niż te, które muszą przebyć długą podróż nim trafią do naszych sklepów. Babcia Agata |
Poprawiony: sobota, 11 stycznia 2014 13:39 |